Utebelysning framhäver arkitekturen

Villa Wilander är en stilren och smakfull arkitektritad trävilla i modern stil som är byggt i lösvirke. Villan ligger vackert belägen med den fridfulla tallskogen som granne, framför en magisk utsikt över sjön Sommen. CSA installation har gjort el och belysning i huset och har varit med i allt från ljusdesign och planering till genomförande och installation.

Sebastian Andersson, VD och ägare för CSA installation berättar mer om projektet.

–  I Villa Wilander har vi arbetat med flera olika metoder och verktyg för att belysa huset, fasaden och miljön runt. Vi har bland annat använt ledlist, downlights, väggarmatur och väggbelysning. Genom att använda många tekniker får vi en större möjlighet att uppnå fler upplevelser av belysningen.

Varje projekt börjar med ett möte tillsammans med kunden för att gå igenom behoven. Belysningen av ett hus eller rum är viktig och självklar, men kan vara väldigt svårt om det är första gången man ska planera belysning. CSA installation fungerar gärna som ett bollplank och ställer ofta frågor som får kunden att tänka till och fundera på hur de vill att slutresultatet ska vara.

–  För oss har det varit viktigt att skapa ett djup med belysningen och på så sätt få en känsla av olika rum. Med belysning har du en fantastisk möjlighet att skärma av och dela upp ytor utan att sätta upp en vägg. Hos Villa Wilander har vi arbetat med ledlisten och spotlights för att markera och dela upp uteplatsen. Vi har också arbetat med downlight och ledlist för att visa vägen på terrassen.

Adam och Amanda har bott i huset snart ett halvår och trivs jättebra.

Amanda, hur var det att arbeta med CSA installation?

Det första mötet vi hade med Sebbe ägde rum innan vi ens hade gjutit plattan. Det kändes väldigt proffsigt och seriöst att planera belysningen så tidigt i processen. Vi fick en väldigt bra kontakt direkt och har fått ett bra bemötande under hela bygget. Sebbe är lyhörd och vi har alltid känt oss välkomna att fråga. Det har heller aldrig varit några problem, alla idéer går att lösa.

Hur gick tankarna kring belysning?

Eftersom det var första gången vi byggde hus var det svårt att veta vad man skulle förvänta sig. Vi var väldigt novisa i frågan men efter att ha pratat med Sebbe fick vi väldigt mycket inspiration och tankar. Det märks att han brinner för belysning och hans entusiasm smittar av sig. Tidigt i processen började vi prata om eluttagens placering, men Sebbe bad oss istället tänka på var vi ville ställa lampor, eller hur rummen skulle användas, vilket kändes lättare.

Blev resultatet som ni hade tänkt er?

Absolut! Det är väldigt många val som ska tas när man bygger hus och det var svårt att föreställa sig hur det skulle bli. Sebbe kom med många idéer och visade flera möjligheter och alternativ som vi inte alls hade koll på. Inne kan vi styra belysningen från telefonen och nästan alla lampor går att dimma vilket ger oss möjlighet att skapa olika stämningar med ljus.

Har ni några tips kring belysning för andra husbyggare?

 • Prioritera belysningsfrågor och låt det ta tid
  Belysningen är viktigt i ett hus och sätter stämningen i hela hemmet.
 • Gör mycket research innan
  Prata med folk som har gjort samma resa och ta del av deras erfarenheter. Försök att samla mycket inspiration innan du landar i vad du vill ha.
 • Fundera igenom integrerad belysning
  Var vill du ha integrerad belysning och var ska det vara flyttbara armaturer? Det är svårt att ändra i efterhand och viktigt att tänka till på.
 • Gå igenom allt en extra gång
  När allt är bestämt och klart bör du gå igenom belysningen rum för rum en extra gång. Fundera igenom hur du vill att belysningen ska upplevas i varje rum.
CSA Villa Wilander
CSA Villa Wilander
CSA Villa Wilander

CSA Installation AB

Hörngatan 1

573 42 Tranås

076-164 34 44