Utfasning av lysrör

Har du gammal belysning i dina armaturer? Det är varken bra för plånboken eller miljön. Från och med den 25 augusti 2023 får inte T5 eller T8 ljuskällor tillverkas eller importeras till EU. Detta på grund av att RoHS-direktivet trädde i kraft. Denna förändring, i kombination med ökande energipriser, gör att du bör uppdatera ljuskällorna i dina lokaler. Utfasningskravet innebär att befintliga lysrör ska ses över skyndsamt. Ett första steg kan vara att inventera och kontrollera statusen på din belysning.

 

Tre olika lösningar:

  1. 1. Ersätt med LED

Till gamla lysrör finns LED-ersättare på marknaden. Men innan du köper dessa bör du kontrollera armaturens skick, om det är värt att byta ut. Tänk på att ljusupplevelsen och i rummet påverkas när du byter från lysrör till LED. Ett tips är att provbelysa på plats för att få rätt uppfattning och känsla.

 

  1. 2. Ombyggnad av befintlig armatur

Att bygga om en armatur måste göras av en person med rätt behörighet och kräver extra dokumentation. Att ändra i armaturer kan vara förenat med flera säkerhetsrisker därför har elsäkerhetsverket regler och utför marknadskontroller.

 

  1. 3. Byte av armatur

Om din armatur är äldre rekommenderas det att byta till nya energieffektiva armaturer. Det finns risk att både lamphållare, plintar och kablar är i dåligt skick.

 

Vad betyder RoHS?
RoHS står för Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment. Direktivet syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön genom att ersätta och begränsa farliga kemiska ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. RoHS-direktivet ska även förbättra möjligheten till lönsam och hållbar materialåtervinning från avfall från elektrisk och elektronisk utrustning.

 

Tveka inte att kontakta oss om du vill ha hjälp med att se över dina armaturer, eller byta ut ljuskällor.

CSA Installation AB

Hörngatan 1

573 42 Tranås

076-164 34 44